Whakatane Museum Refurbishment

Awards

2019

  • NZIA Waikato/Bay of Plenty Architecture Award – Public Architecture


Publications

2019

  • “Winners announced: Waikato/Bay of Plenty Architecture Awards”, Architecture Now, www.architecturenow.co.nz, 6th May


Whakatane Museum Refurbishment - Te Whare Taonga o Taketake.

Refurbishing the original Whakatane Museum is the second stage of a ten year project, commenced by installing a Library and Museum (Te Koputu a Te Whanga a Toi) in an abandoned retail store 10 years ago.

This development provides storage facilities for Museum Object and Photographic collections, plus Community and WDC archives. It is supplemented by public research and education facilities, workshops, controlled collection admission sequence and staff spaces.

We have ‘Archived the Archive’ providing a way of achieving a suitable facility for the many communities of Whakatane. The existing building held value, memory and thermal mass, adding a layer of proprietary freezer panels encases original structures, providing a time and cost effective envelope.

The footprint extends to the south accommodating a large collection store, access, accession areas and plantroom. Centrally, archives occupy the former museum space. To the North public research is installed to the former collection store. Upper levels contain staff and education spaces, and lighter small object and art collections.

Wherever possible, non-critical and public functions are clustered at the street edge, allowing us to penetrate the building envelope and display these activities to the street. Public research, education and staff spaces turn to established trees on the Peace Park to the North.

Due consideration is given to providing international standard collection storage facilities, temperature and humidity control, plus the Tikanga of accessing and viewing taonga, highly valued by this community.

Floor levels are raised in consideration of flood levels. Timber seating, screening and cladding demarcate the process of arrival and entry, are used to add control light, and add visual and material interest to the ground floor where it interacts with park and street. Detailing is considered to relate to the original project, expressing this building as one of a pair of community assets.

Irving Smith Architects © 2019 | Website by Lucid