Whakatane Library & Exhibition Centre

Awards

2014

  • Finalist New Zealand Museum Awards

  • 2013

    • Finalist NZIA New Zealand Architecture Medal

    • NZIA New Zealand Architecture Award (Public Architecture)

    • Finalist in World Architecture Festival, Singapore 2-4 October

    • Finalist AJ Retrofit Awards, Cultural Category, London

    • Property Council NZ Award of Excellence

    • Property Council NZ Supreme Award Of Excellence, Best In Category (Heritage & Adaptive Reuses)

    • Property Council NZ Award Of Merit (Education & Arts)

    • 2012

      • NZIA Waikato Bay Of Plenty Architecture Award (Sustainable Architecture)

      • NZIA Waikato Bay Of Plenty Architecture Award (Public Architecture)


Publications

2015

  • The Describer, www.thedescriber.com, Portugal, Dec 8

    Watch Interview

  • Architecture Now, www.architecturenow.co.nz, "Soft Context/Soft Architecture: 8 New Zealand landscapes", 5 August

    View architecturenow.co.nz

  • Soft Context / Soft Architecture : 8 New Zealand Landscapes, "Places" Exhibition, International Festival Architecture Week, Prague, 17 August-18 October

  • 2013

    • Architecture NZ, 6:2013, pg 82

    • Architecture NZ, 5:2013, pg 12-13

    • Interior, Issue 9, Sep/Nov, pg 24-25

    • Trends Commercial Design, Issue 29/6, pg 38-60

    • Architecture NZ, 3:2013, pg 63, 84

    • Architecture NZ, 1:2013, Pg 59-64

    • Central Today, Oct/Nov, pg 34-35

    • Architizer, www.architizer.com, 12 Nov

      View www.architizer.com


Te Koputu A Te Whanga a Toi

  • Following recent development of new commercial outlets away from Whakatane’s town centre, Te Koputu a te Whanga a Toi : Whakatane Library & Exhibition Centre relocates public facilities back into the centre to revitalize an area of big box retail and carparking left devoid of urban life. Library, museum and gallery facilities are placed within an abandoned large scale retail space, reinvented to provide meaningful and effective public architecture for the people of Whakatane. Irving Smith Jack Architects won a design competition for this civic reinvention, with an architecture explored and subsequently developed through research and consideration of how an existing ‘big box’’ can be reconnected back to public use, and to encourage greater library participation within a Provincial community
Irving Smith Architects © 2017 | Website by Lucid